De Bosbaan is de oudste 2-kilometer roeibaan in Nederland, aangelegd in 1934. Op 6 mei 1937 werd de eerste roeiwedstrijd gehouden. Het vormde een alternatief voor de rivier de Amstel waar tot dan de roeiwedstrijden werden gehouden. De 2200 meter lange en 72 meter brede Bosbaan werd in verband met nieuwe eisen voor een internationale wedstrijdbaan in 2001 verbreed tot 118 meter. De Bosbaan was nu in het bezit van 8 roeibanen en geschikt voor de organisatie van wereldkampioenschappen roeien, waarvan de eerste in 2014 daadwerkelijk plaatsvond op de Bosbaan. Het Olympisch trainingscentrum is gevestigd aan de Bosbaan, dit maakt het de thuisbasis voor veel Nederlandse toproeiers.


De Bosbaan beschikt, inclusief de oproeibaan, over 8 roeibanen. Wedstrijden worden gestart in de banen 1 t/m 7. Oproeien dient te geschieden in baan 0. Dit is de baan aan de zijde van de finishtoren. Ploegen dienen ruim (100 meter) voor een aankomende wedstrijd te laten lopen.

Oproei- en wedstrijdschema 

Hieronder zijn de oproei- en wedstrijdschema’s te vinden van de verschillende afstanden die op de HOCT gevaren worden. Let op: vanwege verbouwingen aan de Bosbaan zijn er enkele veranderingen ten opzichte van vorige jaren.

2000m:

Deze afstand wordt gevaren vanuit vaste start bij de startvlotten.

500m:

Deze afstand wordt gevaren vanuit vaste start bij de 1500-meterlijn. Er is bij deze afstand geen mogelijkheid om uit te roeien. Na de wedstrijd dient de ploeg meteen te vlotten.

1000m & 500m (oproeien):

Er is bij deze afstand geen mogelijkheid om uit te roeien. Na de wedstrijd dient de ploeg meteen te vlotten.

1000m & 500m (wedstrijd):

Er wordt eerst een 1000 meter gevaren vanuit vaste start. Vervolgens wordt er voor 500 meter light geroeid, waarna de 500 meter vanuit vliegende start gevaren wordt in baan 3 en 4.

Krabben

Als je bij de start ligt is het belangrijk om precies recht voor de baan te liggen. Door wind of stroming kan de boot schuin komen te liggen. In zo’n geval zal de kamprechter aangeven dat je moet krabben. Maar wat is dat nou?

Krabben is een gecontroleerde manier om de boot zijwaarts of diagonaal te verplaatsen door kort met één riem achteruit te roeien, terwijl de anderen balans houden. Hiermee kun je de boot rechtleggen zonder veel vaart te maken, zodat je goed in lijn komt met de start.

In de instructievideo hieronder laten we stap voor stap zien hoe je effectief kunt krabben!